Buđenje iz vjekovnog sna

ARHEOLOŠKO-TURISTIČKI PARK „Šas, Shas, Suacium, Svac“,nova turistička atrakcija grada Ulcinja

Na nekada važnoj trgovačkoj ruti između Ulcinja i Skadra, u regiji Ana Malit (Vladimir), 15km istočno od Ulcinja, na površini od 15 hektara prostire se Srednjovjekovni grad “Šas, Shas, Suacium, Svac“. Nekada zasigurno razvijen grad i vrlo važno kulturno i episkopsko sjedište, ovaj atraktivan lokalitet burne prošlosti danas je napušteno i razrušeno mjesto „Mrtav Grad“, koji svjedoči o minulim vjekovima i životu iz tog vremena na ovim prostorima. 

Do sada je odrađeno tek oko 2 posto arheoloških istraživanja

Nevladina Organizacija Udruženje za razvoj i promociju turizma „URIPT“, iz Ulcinja, u saradnji sa Opštinom Ulcinj i Turističkom Organizacijom Opštine Ulcinj, intenzivno rade na realizaciji projekta ARHEOLOŠKO-TURISTIČKI PARK „Šas, Shas, Suacium, Svac“. Formirana je sedmoročlana radna grupa koja radi na realizaciji ovog projekta, te su u toku konsultacije sa renomiranim ekspertima iz zemlje i okruženja koji će biti uključeni u Izradi konzervatorskog projekta i strategije održivog korištenja ovog lokaliteta, koji je veoma privlačan i podesan za razvoj kulturnog i seoskog turizma.

Arheološka istraživanja koja su ovde provedena, pokazala su da ovaj lokalitet posjeduje veliku arheološku, turističku i kulturno-istorijsku vrijednost, i da predstavlja jedno od najvećih razvojnih resursa za ovaj region.

Konzervacija, revitalizacija, i turistička valorizacija kulturne baštine postaje sve značajniji kriterij ocjene kvaliteta i stepena razvijenosti turističke ponude određenog područja, a čuvanje i zaštita istorijskih spomenika, kulture i prirode, tj. autentičnog nasleđa je civilizacijska obaveza!

Sobzirom na svoju veličinu i značaj, te povoljan geografski položaj i samo okruženje (jezero, rijeka bojana, plodne ravnice), nakon njegove realizacije ARHEOLOŠKO-TURISTIČKI PARK “Šas, Shas, Suacium, Svac”, postaće najznačajnija (must see /morate vidjeti), atrakcija destinacije Ulcinj, i sigurno cijeli ovaj kraj ucrtati na karti turističkih kretanja kao destinaciju koja se ne smije propustiti.

Shodno primjerima arheoloških parkova u regionu i šire, u neposrednoj blizini arheološko-turističkog parka, pored dovođenja infrastrukture, trebaju biti predviđeni za izgradnju sledeći objekti: recepcija, suvenirnice, sala za predavanja, zanatski centar (klesarska radionica), muzej, galerija, dormitorij 15-20 ležaja, ugostiteljski objekat, pozornica za kulturne aktivnosti (amfiteatar) i parking) .

Nevladina organizacija “URIPT”, je preko Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Ulcinj, uputila zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), za izradu urbanističkog plana, kao i za parcelizaciju zemljišta za ARHEOLOŠKO-TURISTIČKI PARK “Šas, Shas, Suacium, Svac”, budući da se ovaj lokalitet danas vodi u zemljišnim knjigama (P. list 71, KO Šas), kao “kamenjar-krš”,  a ovo je i preduslov za realizaciju ovog projekta.

Nakon izrade potrebne dokumentacije projekat će se kandidirati Ministarstvu Kulture CG i Ministarstvu Turizma CG, kao i različitim evropskim fondovima.

 


.

Blog & News - Categories

Featured Blog Posts

Website Login

Get In Touch

Address: Suacium Vladimir Ulcinj

Mob. tel: +382 69 418 445

Phone: +382 30 412 330

Email: info@ulcinj.travel  / soulcinj@hotmail.com

Website: http://ulcinj.travel/

Help with the suggestion